Ronda de finom! Ez tipikusan az a recept, amely kevésbé csábító kinézetre, de annál finomabb.
Hozzávalók:
- 450 g zöldbab
- 125 g csiperke gomba
- 2 ek olívaolaj
- só
- bors
- 1 ek kakukkfű
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 2,5 dl zöldségleves alaplé
- 2 dl mandulatej
- 2 ek vegán margarin / vaj
- 1 doboz CremeVega (növényi tejföl)
- 3-4 evőkanál sörélesztőpehely
Elkészítés:
- Az egyik vöröshagymát megtisztítom és lereszelem, majd kevés olívaolajon megdinsztelem és félrerakom.
- Egy serpenyőben olívaolajon megpirítom a zöldbabot és a gombát, közben kevés sót, borsot szórok rá (nem kell sokat, mert a szósz részébe is kerül majd fűszer), majd ezeket is félreteszem.
- Megtisztítom a másik vöröshagymát, és a fokhagymát, apróra vágom őket. 2 evőkanál vajon megdinsztelem őket, majd hozzáadok 2 evőkanál lisztet. Keverek rajta párat, majd lassan hozzáadagolom a zöldségleves alaplevet és a 2 dl mandulatejet. Folyamatosan keverem egy habverővel, majd sózom, borsozom megszórom 1 evőkanál kakukkfűvel. Addig kevergetem míg simává és sűrűvé nem válik.
- Egy hőálló kerámia tepsibe öntöm a zöldbabot és a gombát. Majd ráöntöm az előbb összeállított keveréket. Jól összeforgatom vele a zöldségeket.
- Ez a lépés kihagyható, ha inkább zöldségesebb egytálételt szeretnél.
A tetejére összekeverek egy doboz vegán tejfölt 3-4 evőkanál sörélesztőpehellyel, fellazítom kevés langyos növényi tejjel és a zöldséges keverék tetejére öntöm. - Végül megszóróm a félretett reszelt vöröshagymával.
- 200 °C-on kb. 25-30 percig sütöm, míg aranybarnára nem pirul a teteje.