Hozzávalók a paprikához:
- Kb. 8 db nagy tölteni való paprika (kisebbekből 10-12 db)
- 150 g lencse
- 150 g rizs
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- a fűszerezéshez: só, bors, majoránna, pirospaprika ízlés szerint.
(Nálam: 2 tk só, 3/4 tk bors, 1 tk pirospaprika és 3 tk majoránna kerül bele)
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 2 teáskanál paradicsompüré (tubusos)
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 g paradicsompüré / sűrített paradicsom
- só, bors
- 2 ek kristálycukor (elhagyható)
Elkészítés:
Töltelék elkészítése:
- Először előfőzöm a rizst, a kétszeres mennyiségű víz helyett kb. 1 és 3/4 mennyiség vízzel, hogy ne főjön meg teljesen.
- Kb. 30 perc alatt megfőzöm a megtisztított lencsét is. (konzerves lencse esetén kihagyható ez a lépés). Majd ha megfőtt egy krumplinyomó segítségével kicsit összetöröm a lencsét.
- Megvárom míg kihűl a lencse és rizs is, majd egy tálba öntöm őket, sóval, borssal, majorannával fűszerezem. Hozzáadok nagyon apróra vágva 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Majd jól összedolgozom a tölteléket.
- A töltelékhez hozzáadok 1 db tojást és ezzel is jól elkeverem.
Paprikák megtöltése:
- Megmosom a paprikákat, és mindegyiknek eltávolítom a csumáját (mindegyiknél a szárát benyomom a paprikába vagy körbevágom és úgy nyomom be), kicsit megkapargatom a belsejüket egy kiskanállal, hogy ne maradjon benne sok mag.
- A paprikák végét levágom, hogy töltésnél a levegő kijöjjön a végükön és könnyebb legyen őket tölteni. Nem kell nagy vágás, épp csak egy kicsi, hogy a levegő távozni tudjon.
- Ezután megtöltöm a paprikákat a töltelékkel.
Paradicsomszósz készítése:
- Egy közepes fej vöröshagymát megdinsztelek kevés olívaolajon.
- Ha már üveges a hagyma, rádobok kb. 2 tk sűrített paradicsomot, ezt lepirítom picit (kb. 1 perc)
- Ezután hozzáadok 1 gerezd fokhagymát.
- Majd felöntöm a sűrített paradicsommal, sózom, borsozom, hozzáadok egy kevés cukrot (ez elhagyható), és hozzáöntök még 1,5 dl vizet.
- Belehelyezem a megtöltött paprikákat a paradicsomszószba, nem baj ha a paprikák kicsit kilógnak a szószból, nem kell, hogy teljesen ellepje őket a szósz. Ha kevésnek érzem a szószt, akkor öntök még hozzá vizet.
- Kb. 35-40 percig főzöm lassú tűzön.
- Ha elkészült sós főtt burgonyával tálalom.