A növényi alapú pörköltek nagyon gyorsan elkészülnek és legalább annyira táplálóak, mint húsos társaik. 100 g csicseriborsó a napi fehérjebevitel 10%-át képes lehet biztosítani. Tartalmaz még A- C- B6-vitamint, folátot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, szelént, kevés cinket és vasat is.
Ez a recept akkor is kiváló, ha gyorsan kell valamit összedobnod, kb. pont ugyanannyi időbe telik elkészíteni, mint egy köretet.
Ha nem konzerv csicseriborsóból készíted, érdemes pár órára beáztatni a száraz csicseriborsót főzés előtt.
Csicseriborsó pörkölt (vegán alaprecept)
Hozzávalók:
- Egy konzerv csicseriborsó (Töltőtömeg: 240 g)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 paradicsom (vagy 2 tk paradicsompüré)
- só
- fehérbors
- 1 kk tárkony
- 1 kk bazsalikom
- kevés olívaolaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
- A vöröshagymát felkockázom, majd kevés olívaolajon megdinsztelem. A paradicsomot negyedekre vágom, majd még azokat is félbe, ráöntöm a hagymára és kb. 1 percig párolom őket együtt.
- Majd megszóróm piros paprikával, keverek rajta néhányszor és ráöntöm a lecsepegtetett csicseriborsót, hozzáreszelek 1 gerezd fokhagymát és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje az egészet.
- Megszórom fűszerekkel, sózom, borsozom, megszórom még kevés tárkonnyal és bazsalikommal, majd fedő alatt főzöm. Addig főzöm, míg a leve szaftosabbá, sűrűbbé válik.
Köretnek készíthetsz hozzá barna rizset, akár egy kis spenóttal feldobva, de durum tészta kevés csemeguborkával is remekül illik mellé.