A pogácsa nálunk nagy kedvenc. Az alábbi krumplis pogácsa tej- vagy akár tojásmentesen is elkészíthető. A recept növényi tejjel készül, így tejmentes, de ha tojásmentesen szeretnéd elkészíteni, egyszerűen csak hagyd ki az összetevők közül a tojást. Én már készítettem tojás nélkül is és úgy is isteni volt!
Hozzávalók:
- 30 dkg burgonya
- 50 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál barna cukor (fehér kristálycukor is jó)
- 1 csomag porélesztő / 2 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 1 tojás
- fél dl olíva olaj
- 1 teáskanál kókuszzsír
- Tetejére tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk, összedaraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük.
- A növényi tejet meglangyosítjuk, majd hozzáadunk egy kávéskanál cukrot és felfuttatjuk az élesztővel.
- Mérjük ki az 50 dkg lisztet, majd csináljunk egy kis mélyedést a közepére, öntsük bele az élesztővel felfuttatott tejet, adjunk hozzá az egy kávéskanál sót, 1 tojást, fél dl olíva olajat, 1 teáskanál kókuszzsírt. Majd jól összegyúrjuk az egészet. Letakarva kb. 1-1,5 óráig kelesztjük langyos helyen.
- Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, majd 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy késsel bevágjuk a tetejét és pogácsaszaggatóval vagy kis feles pohárral kiszaggatjuk a pogácsákat.
- Majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük a tetejét tojással és előmelegített légkeveréses sütőben 180°-on 20-25 perc alatt barnára sütjük. (Tetejére tehetünk még sörélesztőpelyhet sajt helyettesítőnek).
Ha tojásmentesen szeretnéd sütni, megkenheted a tetejét növényi tejjel vagy olvasztott növényi margarinnal is.