Hozzávalók:
- 500 g sertés karaj
- 450-500 g karfiol
- 50 g margarin
- 2-3 ek liszt
- 1 kk szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dl növényi tej
- 3 ek sörélesztő pehely
- 1 fél doboz növényi tejföl
- 1-3 ek olíva olaj
- só, bors
Elkészítés:
- A sertéskarajokat sózom, borsozom ízlés szerint, majd kiklopfolom őket, ezután lisztbe forgatom őket és kb. 2 evőkanál olívaolajon lepirítom mindkét oldalát a sertéskarajnak. Majd egy hőálló tálba / kerámia tepsibe teszem a sertés karaj szeleteket, rálocsolom a serpenyőből a maradék olíva olajat.
- Kifőzöm enyhén sós vízben a karfiolt, majd leszűröm és a karaj szeletek tetejére helyezem, úgy hogy mindenhol fedje.
- Elkészítem a besamel-szerű mártást, amit majd a karfiolok tetejére locsolok: A margarint megolvasztom egy lábasban, erre rákanalazom a lisztet és egy habverővel simára keverem, ezután lassan, apránként hozzáöntöm a 4 dl növényi tejet, mindig úgy, hogy miután besűrűsödött, azután öntök hozzá a növényi tejből. Közben fűszerezem, sózom, borsozom, hozzáreszelek egy gerezd fokhagymát, egy kiskanál szerecsendiót is belekverek, valamit hozzáadom a sörélesztőpelyhet. A végén pedig belekanalazok egy fél doboz növényi tejfölt és simára keverem. Ha kész, ráöntöm a karajra és a karfiolokra.
- Majd légkeveréssel és alsó-felső sütéssel 180 fokon 40 percig sütöm, amíg meg nem barnul a karfiol teteje.