Cukkini kerülhet süteménybe is és nagyon puhává válnak a cukkinivel készült sütemények! Próbáld ki az alábbi fahéjas-kakaós cukkinis süteményt Te is!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tk só
- 1 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 ek fahéj
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 50 ml olaj (olíva v. bármilyen növényi olaj)
- 1 ek vanília kivonat
- 250 g cukkini
- kb. 1,5 - 2 dl növényi tej
- 100 g dió vagy mandula
Elkészítés:
- A cukkinit megmosom, majd levágom a két végét és egy tálba reszelem. Enyhén sózom, majd hagyom állni kb. 15 percet. (Ez fontos lépés, mert a cukkiniből ki kell vezetnünk a nedvességet, hogy jó tészta alapanyag legyen belőle :)
- Egy keverőtálba addig kimérem a száraz hozzávalókat. Egy marék diót vagy mandulát felaprítok és ezt is hozzáadom a keverékhez.
- A cukkinit - a pihentetés után - kinyomkodom és hozzáadom a száraz hozzávalókhoz. Ezután hozzáadom a nyers hozzávalókat a növényi tej kivételével és alaposan összekeverem. Ekkor még mindig elég száraz a keverék, ettől nem kell megijedni.
- A keverékhez folyamatos keverés mellett apránként adagolom a növényi tejet, és csak annyit öntök bele, hogy a keverékem egy sűrű, pudingszerű masszát alkosson. Ehhez a mennyiséghez kb 1,5 - 2 dl növényi tej szükséges.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát és a tetejét megszórom mandulával vagy nagyobb darabokra vágott dióval.
- Előmelegített légkeveréses sütőben 180°-on kb. 25-30 percig vagy tűpróbáig sütöm.