Kevésbé csípős, de édesebb ízvilágú szószos gombás étel. Maradék gombából vagy egy kisebb adagból is elkészíthető. Ráadásul fél óra alatt elkészíthető előkészületekkel együtt. Gyors ebédnek vagy vacsorának is kiváló.
Hozzávalók az édes-chilis gombához:
- 250 g csiperke gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek szezámmag
- 1 szár újhagyma
- 1 kk piros paprika
- késhegynyi chili
- 2 kk barna cukor
- 1,5-2 dl sűrített paradicsom
- só
- 1/ 2 kk oregano
- 1/2 kk fokhagymapor
Körethez:
- kb. 10 db brokkoli rózsa
- vaj
- 1-2 ek víz
- 1 csésze bulgur (+ víz a főzéshez)
Elkészítés:
- A vöröshagymát és az újhagymát, valamint a gombát megpucolom és felaprítom.
- Kevés olívaolajon üvegesre dinsztelem a vöröshagymát, majd hozzáadom a gombát, az újhagymát és addig sütöm, míg meg nem puhul és kissé meg nem barnul a széle a gombaszeleteknek.
- Majd hozzáadom a fűszereket. Sózom, hozzáadom a pirospaprikát, fokhagymaport, oreganót. Keverek rajta párat, míg mindenhol éri a paprika a gombákat.
- Ezután hozzáadom a késhegynyi chilit, sűrített paradicsomot, és a két kiskanál barna cukrot (használhatsz helyette akár juharszirupot vagy édesítőt is.) 1-2 percig még főzöm ezeket együtt, majd megszórom szezámmaggal, és kész is.
Köret elkészítése:
A párolt brokkolihoz megmosom a brokkoli rózsákat egy edénybe teszem őket kevés vajjal, és 1-2 evőkanál vízzel és kb. 5-6 perc alatt puhára párolom.
Majd elkészítem a bulgurt: 1 csésze bulgurt megpirítok kevés olajon, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és 15-20 perc alatt puhára főzöm.