A hagyma az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk a konyhában. Levesek alapjaként gyakran használjuk, de levest is érdemes belőle készíteni.
Nálunk a póréhagyma leves az alábbiak szerint készül.
Hozzávalók:
- 2 szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma / fokhagymapor
- 2 db burgonya
- só
- bors
- szerencsendió
- 2 db húsleveskocka
- 1 dl mandulatej
- 2 ek liszt
Elkészítés:
- Az alaplé elkészítéséhez kb. fél liter vizet felforralunk és belerakjuk a húsleveskockákat.
- A póréhagymákat felkarikázzuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. A krumplit megtisztítjuk és kockára vágjuk.
- A vöröshagymát kevés zsiradékon dinszteljük, majd hozzáadjuk a póréhagyma karikákat, a felszeletelt fokhagymát, burgonyát. Majd hozzáöntjük az alaplevet. Ha szükséges, önthetünk még hozzá vizet, hogy teljesen ellepje a hozzávalókat. Kb. 30 percig főzzük.
- A levest hagyjuk hűlni, majd botmixerrel összedolgozzuk. Én ilyenkor szoktam fűszerezni de ezt korábban is megteheted. Szóval sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk egy kevés szerecsendiót, majd felöntjük vízzel és hagyjuk főni még legalább 10 percet.
- A mandulatejből és a lisztből habarást készítünk majd hőkiegyenlítést végzünk, egy-két merőkanállal szedünk a levesből a habaráshoz, simára keverjük, majd a habarást az ételhez adjuk. Hagyjuk még felforrni újra és aztán kész is van a levesünk.