Hozzávalók a karfiolpörkölthöz:
- 500 g karfiol
- egy fél fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2 kk piros paprika
- só
- fehérbors
- 1 kk bazsalikom
- 1 kk tárkony
Hozzávalók a párolt lilakáposztához:
- fél fej vöröskáposzta
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3-4 ek nádcukor
- só
- bors
- 1 kk őrölt fűszerkömény
- 1 ek 12%-os ecet
Karfiolpörkölt elkészítése:
- A karfiolt megmosom, rózsáira szedem. A nagyobb darabokat kettévágom.
- Sós vízben roppanósra főzöm a karfiolokat. Nem főzöm teljesen puhára,mert még fogom tovább főzni.
- Egy evőkanál olívaolajon megdinsztelek egy fél fej hagymát, majd hozzáadok 2 kiskanál piros paprikát, hozzáadom a karfiolt, hozzáöntök kevés vizet, épp annyit, hogy félig ellepje a karfiolokat.
- Ezután fűszerezem: mehet bele fokhagyma, sűrített paradicsom, só, bors, bazsalikom és tárkony.
- Az egészet fedő alatt puhára főzöm kb. 10 perc alatt.
Párolt lilakáposzta elkészítése:
- Egy fél fej vöröskáposztát megtisztítok, és felszeletelem apróra. (Ha van reszelőd, akkor le is reszelheted)
- Egy evőkanál olívaolajon megolvasztok 3-4 evőkanál nádcukrot, majd egy kis fej apróra vágott vöröshagymát karamellizálok rajta.
- Hozzáadom a vöröskáposztát, öntök rá kevés vizet, majd fedő alatt párolom.
- Ha összeesett a káposzta, sózom, borsozom, hozzáadom az őrölt fűszerköményt és kb. 30 percig tovább párolom.
- Amikor már majdnem kész, meglocsolom egy evőkanál 12%-os ecettel. Jól összekeverem és még pár percig főzöm.
A karfiolpörköltöt mi leggyakrabban párolt lilakáposztával és krumplipürével tálaljuk, nálunk ez a kombináció jött be a legjobban. :)