Őszi levesek közül az egyik kedvencünk a sütőtök krémleves. Bár tejmentes verzióban készül, így is finom.
Hozzávalók:
- egy fél sütőtök
- 1 db burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 liter húsleves alaplé
- kevés vaj vagy olívaolaj
- 1 kávéskanál kakukkfű
- só
- bors
- egy evőkanál barnacukor
- egy csipet szerecsendió
- késhegynyi őrölt chili (elhagyható)
- 2 dl növényi tej
Elkészítés:
- Egy sütőtököt megmosok, majd levágom a tetejét és kettévágom. Kikaparom a magját, majd kb. 6 darabra vágom a tököt.
- A tököket egy alufóliával bélelt tepsire teszem. Majd előmelegített sütőbe teszem, 200 fokon, alsó-felső sütéssel kb. 1 órán át sütöm. Töktől függően 1-1,5 óra a sütési idő.
- Amíg sül a tök, felaprítok egy vöröshagymát, kevés olívaolajon vagy vajon megdinsztelem, majd hozzáadok egy kávéskanál kakukkfüvet.
Ha van zöldséges a közeledben és árulnak sütve sütőtököt, akkor az első 3 lépést ki is hagyhatod. - Ezután egy nagyobb burgonyát felkockázok és hozzáadom a hagymás-kakukkfüves keverékhez, felöntöm éppen annyi vízzel amely ellepi, és addig főzöm, amíg a krumpli meg nem puhul. Majd félreteszem.
- A megsült sütőtökök belsejét kikaparom (kb. 3 db-ot használok fel a többit pedig sütve fogyasztjuk :)
- A sütőtök belsejét hozzáadom a félkész leveshez. Majd összeturmixolom.
- Ezután fűszerezzük a levest. Mehet bele ízlés szerint só, egy kevés bors, egy evőkanál barna cukor, egy kiskanálnyi szerecsendió. A fűszeresebb ízek kedvelői egy késhegyni őrölt chilit is adhatnak hozzá.
- Felöntöm a húsleves alaplével. (Ha nincs éppen húsleves alapleved, készítheted húsleveskockából is: forralj fel egy liter vizet, majd dobj bele egy húsleveskockát).
- Majd forralásig főzöm, ekkor öntök bele 2 dl növényi tejet és összeforralom.
Tálalásnál szórhatunk a levesbe egy kevés pirított tökmagot, valamint tálalhatunk mellé pirítóst is.
Jó étvágyat!