A gyrostál elkészítése az időigényesebb receptek közé tartozik. Sokszor egyszerűbb lehet rendelni egy gyros-tálat. Azonban házilag is elkészíthető és nagyon finom, ráadásul kiadós lesz a végeredmény. Nem csak a tzatziki, de az egész recept tejmentes, így tejfehérje- vagy laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják.
Házi gyrostál tejmentes tzatzikivel - 4 főre
Hozzávalók a gyroshúshoz:
- fél kg csirkemell
- 1 csomag Lucullus gyros gyorspác
- 1-2 evőkanál olívaolaj a páchoz
- egy csipet só
- olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Hozzávalók a körethez:
- 1 zacskó salátamix / 1 fej saláta
- 3-4 db paradicsom
- 1 fél kígyóuborka
- 1 fej vöröshagyma / lilahagyma (elhagyható)
- 750 g fagyasztott hasábburgonya / fél kg burgonya
Hozzávalók a tzatziki öntethez:
- 1 db Dr.Oetker Creme vega vegán növényi krém
- 1 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma / 1/2 kávéskanál fokhagymapor
- 1 ujjnyi kígyóuborka
- 1 teáskanál barnacukor
- 1 csipet só
Készíthetsz mellé hagyományos vagy puha, vegán pitát is! Ezek receptjeit az alábbi linkekre kattintva találod:
- Gluténmentes Vegán pita recept Szafi Világos Puha kenyérlisztkeverékből
- Hagyományos Pita búzafinomlisztből
A gyros tálunk elkészítésében az alábbi sorrendet érdemes követned, hogy minél előbb a tányérodra kerüljön a finomság:
A tejmentes tzatziki öntet elkészítése:
- Kb. egy ujjnyi kígyóuborka elég lesz a tzatziki készítéséhez. Hámozzuk meg a kígyóuborkát, majd reszeljük le és hagyjuk állni egy keveset. Levet fog engedni az uborka, de legalább ennyi nedvesség szükséges lesz ahhoz, hogy a Creme Vega krém állaga folyósabb legyen. Adjuk hozzá a Vega krémhez a reszelt uborkát.
- Pucoljunk meg egy gerezd fokhagymát, majd törjük át egy fokhagymanyomón és ezt is adjuk hozzá a keverékhez. Locsoljuk meg egy evőkanál citromlével, adjuk hozzá a cukrot, a sót. Majd alaposan keverjük össze az öntetet.
- Hagyjuk állni legalább 10-20 percig.
A tzatziki elkészítése után egyből nekiláthatunk a pita sütésnek: (A linkekre kattintva találod a receptjüket)
- Gluténmentes Vegán pita recept Szafi Világos Puha kenyérlisztkeverékből
- Hagyományos Pita búzafinomlisztből
A gyroshús elkészítése:
- A csirkemellet apróra vágjuk, majd a gyros gyorspáccal, egy kevés sóval és 1-2 evőkanál olívaolajjal összekeverjük. Hagyjuk állni legalább 1 fél órát. (De minél többet áll a pácban, annál omlósabb lesz a hús).
Amíg pihentetjük a húst, addig készítsük el a köretet. Majd bő olajban süssük ki a gyros húst is.
A köret elkészítése:
- Bő olajban süssük ki a hasábburgonyát.
- A zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, hagyma) karikázzuk fel. Félbe is vághatod a szeleteket, esztétikusabb is és könnyebben fogyasztható így :)
Utolsó lépésben már csak annyi dolgunk van, hogy összeállítsuk a gyros-tálunkat. Egy tál egyik felére kerüljön a salátamixből vagy fejes salátából, a másik felére mehet a sültkrumpli. Pakoljuk meg zöldségekkel, valamint a gyroshússal, majd locsoljuk meg a tzatzikivel. Ha készítettünk pitát, akkor ezt is mellérakhatjuk.
Ha fogyasztasz tejtermékeket, reszelhetsz még a tetejére sajtot is.
Jó étvágyat!
! Megjegyzés ! A Lucullus gyorspácban nem található tejszármazék, sem mesterséges ízfokozó. De az ilyen termékek összetétele bármikor változhat, ezért érdemes rendszeresen elolvasni a csomagoláson szereplő összetevőket.