Régóta vágytunk valami házi, otthon elkészíthető tejmentes sajt-félére. Eddig ez áll hozzá a legközelebb azokból amit eddig készítettem.
Hozzávalók:
- 75 g kesudió
- 1 csipet fokhagyma granulátum / 1 kis gerezd fokhagyma megpucolva és felaprítva
- 1 tk kókuszzsír
- 1 ek sörélesztőpehely
- 1 ek kukorica-keményítő
- 1 kk piros paprika
- 1 ek cukor
- fél citrom leve
- 1 ek só
- csipet bors
- 120 g víz
Agar-mixhez:
- 120 g víz
- 1,5 ek agar agar
Elkészítés:
- A kesudiót leöntöm forró vízzel, majd hagyom ázni legalább 1-2 órát.
- Majd lecsepegtetem és egy aprítóba teszem a többi hozzávalóval együtt (kivéve az Agar-mix hozzávalói). Addig érdemes aprítani, míg simává, krémes állagúvá nem válik.
- Agar-mix elkészítése: Ez lesz a sűrítőanyagunk.
Egy kisebb lábasba öntöm a 120 g vizet, majd felforralom és lejjebb veszem a hőt. Ekkor belerakom a 1,5 ek agar agar port és folyamatos kevergetés mellett addig keverem míg be nem sűrűsödik. Ez hamar megvan, néhány másodperc alatt sűrűvé válik. - Majd hozzáadom a kesus krémet és még 1 percig alacsony hőfokon folyamatos kevergetés mellett forralom.
- 1 perc elteltével leveszem a tűzről, majd fogok egy formát amelybe beleöntöm a krémet. (Bármi jó formának, ez lehet egy kerámia müzlis tál vagy egy ételes doboz is.)
- Hagyom kihűlni, majd 1-2 órára a fagyasztóba teszem. Ha letelt ez az idő, kiveszem, kifordítom a formából a kesusajtot és szeletelek belőle.
Az elkészült kesusajt egy részét akár vissza is lehet fagyasztani, de hűtőben 3-4 napig is eláll.
A kesukrémhez adhatóak még akár zöldségek is ízesítéshez, akár apróra vágott olívabogyó, pritamin paprika vagy bármi egyéb. Ezt az aprítás után érdemes hozzáadni a krémhez.