Fűszeres és fokhagymás ízvilágú szendvicskrém, vegán változatban! A legtöbb bolti változat valamilyen sűrítőanyaggal és pálmaolajjal készül, hogy krémes legyen, de mégis egyben legyen. Ebben a változatban egyik sincs. Készíts el Te is, ha régóta vágysz egy fűszeres vegán szendvicskrémre.
Hozzávalók:
- 55 g mandula
- 1 kis gerezd fokhagyma / 1 tk szárított fokhagymapor
- 2 tk kókuszolaj
- 25 g sörélesztőpehely
- fél citrom leve
- 70 ml víz
- 2 tk barnacukor
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 kk oregánó
- 1 kk bazsalikom
- 1 kk petrezselyem
- 1 csipet majoranna
- 1 csipet kakukkfű
Elkészítés:
- A mandulát leforrázom forró vízzel, majd legalább 1-2 óráig ebben áztatom.
- A mandulát leszűröm, majd a többi hozzávalóval együtt egy késes darálóba teszem, és addig mixelem, míg krémes állagúvá nem válik.
- Majd fagyasztóba teszem 1-2 órára, ezután hűtőben tárolom, míg el nem fogy. :)
Pirítóshoz, sós kekszekhez kiváló, pár szelet paradicsommal, kígyóuborkával vagy bármilyen egyéb zöldséggel.
Tippek:
- A mandulát előző este is beáztathatjuk, majd újra leforrázhatjuk forró vízzel. Így könnyebb dolga lesz vele a mixernek.
- Zöldfűszerek esetében használhatsz száraz és nyers hozzávalókat is, adhatsz hozzá más fűszereket is, vagy éppen el is hagyhatsz belőlük, ha valamelyiket nem szereted.
- A szendvicskrém állagán legegyszerűbben a víz adagolásával tudsz módosítani. Adhatsz hozzá kevesebb vizet, ha masszívabb szendvicskrémet szeretnél vagy többet is ha lágyabb szendvicskrémre vágysz (max. 80-90 ml víz).