Ezt az ételt akkor szoktuk bevetni, amikor valami húsmentesre vágyunk. Tejmentesen elkészíthető. A sörélesztőpehely pedig kiválóan helyettesíti a sajtot, krémesebb és "sajtosabb" lesz a végeredmény használatával.
Hozzávalók:
A vegán besamelhez:
- 50 g növényi margarin
- 1 gerezd fokhagyma / 1 kiskanál fokhagymapor vagy granulátum
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 2 ek finomliszt
- 3 dl növényi tej
- 2 dl víz
- egy csipet bors
- egy csipet só
- 50 g sörélesztőpehely
A zöldségekhez:
- 500 g vegyes zöldség (brokkoli, karfiol, sárgarépa, zöldhüvelyű zöldbab)
- 3 dl zöldségleves alaplé (készítheted húsleves alapléből is ha nem fontos, hogy vegán legyen)
Elkészítés:
- Először a vegán besamelt készítjük el: Hevítsük fel a vajat egy közepes edényben, majd reszeljük bele a fokhagymát (ha granulátumot vagy port használsz, akkor 1 kávékanállal tegyél bele). Ne hagyd sokáig pirulni a fokhagymát, nehogy megégjen. Adjuk hozzá a szerecsendiót és borsot. Majd adjuk hozzá a lisztet és enyhén pirítsuk át, de ne barnuljon meg!
- Lassan adjuk hozzá több részletben a növényi tejet és a vizet, sózzuk meg. Majd egy habverő segítségével keverjük simára és csomómentesre.
- Adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet, és folyamatos kavarás mellett forraljuk takarék lángon, míg kellően besűrűsödik.
- Készítsük elő a zöldséget: Ha nyers zöldségeket használsz, mosd meg őket, majd a karfiolt és brokkolit vágd rózsáira, a zöldbabot is méretre vághatod. Ha fagyasztott zöldséggel dolgozol, kb. 15 perccel előtte kezd el kiolvasztani természetes úton, ne mikróban, mert úgy csak főni fog.
- Forró serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk meg a zöldségeket. Ha túl sok a zöldség a serpenyő méretéhez képest, akkor érdemes több részletben pirítani. Majd a megpirított zöldségeket öntsük bele egy jénai vagy hőálló tepsibe.
- A zöldségleves alaplevet keverd össze a besamel mártással.
Ha nincs zöldség- vagy húsleves alapleved, készíthetsz az alábbi recept alapján: Zöldség alaplé - Majd öntsd rá a keveréket a zöldségekre. Előmelegített sütőben, 200°-on süsd kb. 30 percig, míg szépen megbarnul a teteje. Tálalhatod magában, vagy készíthetsz hozzá bulgurt, kölest vagy kuszkuszt, de barna rizzsel is finom.