Hozzávalók a tortillához:
- 20 dkg liszt
- 3 ek olívaolaj
- 1 dl langyos víz
- 1 tk sütőpor
- 1 kk só
Hozzávalók a salsához:
Kiválthatod bolti salsával, de sokkal finomabb a házi! :)
- 2 db paradicsom
- 1 fél kaliforniai paprika
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db lime leve (ha nincs, használhatsz citromot helyette)
- só, bors
- 1 kk őrölt koriander
- késhegynyi chili
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 ek barna cukor
- 1 tk fehér borecet (elhagyható)
Hozzávalók a töltelék összeállításához:
- Egy bögre rizs
- 100 g szuperédes kukorica
- 100 g vörösbab
- kb. 1,5 - 2 dl zöldségleves alaplé
- petrezselyem
- vegyes saláta
- vegán tejföl
Először a tölteléket készítem el, először a salsát, majd a töltelék többi részét.
Így készítettem a salsát:
- A hagymát, a paradicsomokat és a kaliforniai paprikát kockára vágtam.
- Kevés olívaolajon megdinsztelem a kockára vágott hagymát, majd ráöntöm a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. Addig pirítom őket, míg meg nem puhulnak.
- Majd sózom, borsozom és hozzáöntöm a paradicsomszószt. Jól összekeverem vele.
- Fűszerezem őrölt korianderrel, egy kevés chilivel, fokhagymával és 1 fél lime levével. Hozzáadok még egy evőkanál barna cukrot és egy evőkanál fehér borecetet.
- Majd pár perc alatt összeforralom az egészet és félre teszem.
Jöhet a töltelék elkészítése:
- 100 g rizset megpirítok kevés olívaolajon, majd felöntöm a zöldségleves alaplével.
- Hozzáöntöm a konzerv vörösbabot, kukoricát. Fűszerezem: teszek még bele kevés petrezselymet.
- Hozzáadom a korábban elkészített salsa szószt.
- Majd az egészet addig főzöm, míg a rizs puha nem lesz.
Ezután elkészítem a tortilla lapokat (4 db):
- Egy keverőtálba mérem a hozzávalókat. Majd a mixer dagasztó részével jól összedolgozom a tésztát. (Dagasztó nélkül is össze lehet dolgozni, de tovább tart.)
- Letakarva 20 percet pihentetem a tésztát.
- A tésztát 4 részre osztom, majd egyesével vékonyra nyújtom őket. A nyújtásban segíthet ha először kézzel egy kör alakú formát formázunk belőle, majd ezt nyújtjuk ki. Vékonyra kell nyújtani a tésztát, különben nem lehet majd hajtogatni.
- Egy forró serpenyőben egyesével kisütöm a tortillákat. Amikor kis buborékok jelennek meg rajta, akkor fordítom át őket a másik oldalukra. Fontos, hogy nem szabad túlsütni őket, mert akkor sem tudjuk majd hajtogatni őket.
- A kisült tortillákat félreteszem egy nedves konyharuhára, majd kisütöm a többit is.
Ha minden elkészült, jöhet megtölthetjük a tortilla lapokat. A tortilla lap szélére teszek egy kevés vegyes salátát, majd kerül rá pár evőkanállal az elkészült szószból, mehet még rá sajt, vagy vegán tejtöl, és feltekerem a tésztát, úgy, hogy a végeit behajtom a tekerés közben.
⬇️ Az alábbi videón meg is tudod nézni, hogyan tudsz tökéletesen feltekerni egy tortillát ⬇️