Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 3 ek porcukor
- 2 ek olívaolaj
- 4 ek liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
- 160 g köles
- 3 dl víz
- 60 g növényi tej
- kis csipet só
- 150 g vaj
- 3 ek porcukor
- pár csepp citromlé
- 1 csomag vaníliás cukor / 1 ek vanília kivonat
Hozzávalók a Fanta krémhez:
- 5 dl Fanta üdítő
- 2 csomag vaníliás pudingpor
A tészta elkészítése:
- Két keverőtálba szétválasztom a tojásokat. A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Majd hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat.
- A másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verem.
- A tojássárgájához hozzáadom a sütőport, a kakaóport, valamint a lisztet, majd hozzáadom a felvert tojásfehérjét és óvatosan összekeverem, vigyázva arra, hogy a habot ne törjem össze.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 180°C-on. (Ez a tészta kb. 37x25-ös tepsinek felel meg.)
- Majd hagyom kihűlni a tésztát.
A süti krémje kölestúró lesz, ezt az alábbiak szerint készítem:
- 3 dl vizet felforralok, teszek bele egy kis csipet sót, majd beleöntöm a kölest és puhára főzöm kb. 15-20 perc alatt. Érdemes tovább főzni, hogy teljesen átpuhuljon a köles, különben ropogós marad a sütiben.
- Ha már elfőtt róla a víz, alacsony lángon tovább főzöm még pár percig, közben hozzáadom a margarint, a növényi tejet, a porcukrot, a vaníliás cukrot vagy vanília aromát és pár csepp citromlét. A hozzáadott alapanyagokkal pár percig főzöm. Majd hagyom kihűlni.
Ha a tészta és a köles is kihűlt, akkor a kölest rákanalazom a tésztára és szépen elegyengetem. Ezután elkészítem a Fanta krémet.
A Fanta krém elkészítése:
- Egy lábasba töltök 5 dl Fantát. Még hidegen csomómentesre keverem a pudingporral, majd közepes lángon gyakori kevergetés mellett főzöm.
- Addig főzöm, míg pudingszerű állagot nem kapok, ilyenkor már átlátszó a krém. De vigyázni kell rá, hogy pontosan ilyenkor vegyük le a tűzről, különben megkeményedik ha túlfőzzük és nem tudjuk szépen leönteni a sütinkre.
A krémet ráöntöm a kölestúróval megkent tésztára és hagyom,hogy megszilárduljon. Ha kihűlt, 1-2 órára érdemes hűtőbe tenni.
Ha nem fontos számodra a csökkentett cukortartalom, akkor a tésztába 3 ek porcukor helyett 6 ek porcukor kerül, a krémbe kb. 300 g cukor és a Fanta krémbe is tehetsz 2 ek cukrot.